Коя е любимата тема за разговор на жените? Естествено, че диетите! Обсъждането на килограмите се е превърнало в постоянна тема за събеседване. Дори май повече се говори, отколкото се прави. Отделен въпрос е, че всяко дамско списание, в стремежа си да привлече максимално повече читатели, слага на корицата си абсурдни послания като: „Минус 6 кг за 14 дни”.
Едва ли обаче хората си дават сметка, че прекаленото спекулиране с темата, както и постоянното впускане във всевъзможни „мигновени” диети, е пагубно за организма, психиката и самите нас. Защото несъобразените със здравословното ни състояние диети и непостоянното им прилагане и сменяне нарушава метаболизма и равновесието на организма.
Необходимо е не просто да се следват предписанията на различните диети, а да се премине към дългосрочно и целенасочено спазване на даден хранителен режим, който да не е противопоказен за здравето.
Най-добре е режимът да бъде подчинен на законите на природосъобразното хранене. Терминът „природосъобразен” начин на живот включва цяла система от взаимосвързани дейности, които в своята цялост променят навиците и водят до преосмисляне и скъсване с досегашните разбирания.
Вековната традиция на гладолечението
Периодът на пречистване на организма от натрупаните в следствие на неправилното хранене токсини, се нарича гладолечение. Това понятие под различни названия е познато още от древността. За целебното действие на глада говорят още Хипократ, Авицена, Гален. Други пионери, посветили изследванията си на прочистването чрез глад, са: Бернард Макфадън, Едуард Дюи, Линда Хазард, фон Зееланд, Пол Брег. Разбира се всеки от тях има своя собствена трактовка, по различен начин формулира крайните си изводи. За България представител на това течение в световната природосъобразна биологична медицина е Лидия Ковачева. Тя достига до нова, по-олекотена форма на гладолечението като вместо пълно гладуване (прием само на вода, и то дестилирана), залага на плодово-чаения режим.
Ето някои съвети за природосъобразно хранене, като обаче не бива да се забравя, че е най-добре предварителна консултация с лекар-диетолог.
Плодово-чаен режим
Обикновено от тук започва промяната. В зависимост от индивидуалното състояние се спазва гладолечение с различна продължителност. Най-често това са периоди от 10 до 20 дни. След това задължително следва период на захранване, чиято продължителност се равнява на половината от дните за гладолечение. Така, ако сте спазвали 20 дни гладолечение, ви предстоят 10 дни период на захранване, преди да преминете към нормален начин на хранене.
Програмата е следната: през два часа се редуват билкови чайове с мед и различни сезонни плодове. Хубаво е да има разнообразие. Сутрин в 8 часа се пие чай и вечер в 20 часа денят завършва отново с чаша чай. Плодовете за деня не бива да надвишават 800-900 гр.
Движение
Препоръчително е по време на гладолечението да има повече движение: ходене пеша, гимнастика, сутрешно бягане, аеробика. Възможностите са много и всички спомагат за ускоряване процеса на пречистване. Докато гладуваме и се движим по-интензивно, нашите вътрешни органи се пречистват от токсините, болните и мъртви клетки. Добре е да се знае, че първите 7-8 дни се гладува за мазнините по тялото, а едва след това започва обновяването и профилактиката на вътрешните органи. По това гладолечението се различава от обикновените диети – гладува се за отслабване и за здраве. По време на гладолечението е хубаво да имаме и вътрешна настройка. Разходките по плажа или в планината, усамотението и склонността към размисъл са много важен момент.
Ново начало
След успешно завършване на курса се наблюдава съвсем различно отношение към храната. Повечето хора трайно променят досегашните си вредни навици и имат доста по-висока култура по отношение на хигиената на хранене. Тук принос има д-р Емилова, която е последовател на теорията на Лидия Ковачева. В нейния „Център за лечение с плодове” пациентите всяка сутрин по време на първия за деня чай тя изнася лекции на здравна тематика. Така хората сами се убеждават във вредните и понякога фатални последици от неправилното хранене.
Храни, които трябва да се избягват
Всекидневно ние приемаме различни видове хранителни продукти и напитки, като не се замисляме какво всъщност съдържат те. Тестените изделия, сладкарските произведения, шоколадът, бялата рафинирана захар, газираните напитки, прекомерната употреба на месо и пържени храни и не на последно място неправилното им съчетаване води до невъзможност на организма да ги преработи. По този начин те се натрупват и ние пълнеем. Хубаво е да се намали приемът на бялата сол и кафето. Нека то да не се пие на гладно, а след като сме хапнали плод или друга здравословна закуска.
Препоръчителни храни
Преди всичко това са суровите сезонни плодове и зеленчуци. Прясно изцедени плодове за фрешове, сурови ядки, всякакви варива като фасул, леща, булгур и качамак. Препоръчително е олиото да се замени с чисто пресован зехтин (Extra Virgin), а оцетът – с лимонов сок. Салатите също трябва да присъстват на нашата трапеза. Има много варианти за приготвяне на здравословно и вкусно меню, съобразено с гореизброените съвети.
Предимства
Когато хората се хранят правилно, всички органи функционират оптимално добре, а оттам и ние се чувстваме по-добре – здрави и удовлетворени. Особено по време на гладолечението се изострят сетивата ни – вкус и обоняние, отварят се неподозирани преди това мисли и усещания. Чувстваме се леки и подвижни. Не сме отпуснати, а бодри и „будни”. Всичко това се отразява и върху външността ни. Кожата ни е изпъната и свежа, очите светят, чувстваме се в перфектна форма, отслабнали, уверени и щастливи.
***
Източник: Ковачева, Л., „Гладът – приятел и лекарство”
Фото: www.biozona.eu, www.figurata.com, www.forum.bg-mamma.com, www.fialbg.com, www.lekar.bg, www.udoma.com, www.nai-krasiva.com, www.club.biberonbg.com